Το ποδήλατο έχει την τιμητική του στην ατομική έκθεση που πραγματοποιεί ο Ανδρέας Ψαράκος στον νεοσύστατο πολυχώρο CITY OF ARTS, ο οποίος αποκεντρωτικά δημιουργήθηκε στο Γαλάτσι, με στόχο την αξιοποίηση ενός από τα Ολυμπιακά Ακίνητα.

Πρόκειται για την παρουσίαση 80 έργων (με ακρυλικά και μικτή τεχνική καθώς και σχέδια με μολύβι, σινική και γλυπτά σε σιδερόβεργα, σύρμα, γύψο και papier maché), που ο καλλιτέχνης φιλοτέχνησε τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο θεατής θα κάνει μέσα από τα έργα της έκθεσης ένα ταξίδι στο χρόνο, θα αναγνωρίσει στα έργα του καλλιτέχνη το δικό του ποδήλατο των παιδικών και εφηβικών χρόνων, άλλοτε στολισμένο και χρωματισμένο να ταξιδεύει στα όνειρα και άλλοτε απλό και μοναχικό, παρατημένο σε έναν τοίχο, στο χωριό, στο λιβάδι, στο δρόμο, με χαραγμένες επάνω του ατέλειωτες στιγμές φυγής και απόδρασης.

 

Κατά την Τεχνοκριτικό και Δρ. Ιστορικό Τέχνης Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν: :
«Εναρμονίζοντας κάθε φορά τη γραφή του με την υπόσταση του ερεθίσματός του, ο Ψαράκος κατορθώνει να ταυτίζει μέσα από ευρηματικές λύσεις την εικαστική του έκφραση με την απεριόριστη σε έρμα φαντασία του. Με ένα άψογο μετιέ μας μεταδίδει την ψυχοσύνθεση των απεικονιζομένων μορφών καθώς και την ατμόσφαιρα που επικρατεί σε ό,τι κάθε φορά ερεθίζει ουσιαστικά τον ψυχισμό του.

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στο χρώμα, καταφέρνει να αποσπά την προσοχή μέσα από μίαν ιδιαίτερη ατμοσφαιρικότητα στις ζωγραφικές του συνθέσεις με κύριο θέμα το ποδήλατο. Σε κάθε περίπτωση ο επισκέπτης δεν μένει αμέτοχος στη γητειά που ασκούν τα έργα του.

Το ίδιο και τα γλυπτά του δημιουργού. Μέσα από μιαν ιδιόμορφη δυναμική σε στάσεις και σε χρώμα επικεντρώνουν επάνω τους, όχι μόνο το βλέμμα μας, αλλά και τον ψυχισμό μας».